top of page
  • Yazarın fotoğrafıAltungrup Solar Enerji

Membran Çatı Üzeri Güneş Santrali (GES) Kurulumu

Güncelleme tarihi: 27 May 2023

Membran tip çatılarda güneş enerji santrali kurulumu yaparken çatıyı sandviç panel çatılarda olduğu gibi özel vidalar ile delerek bir konstrüksiyon sistemi kurulması mümkün değildir. Bu sebeple, yapılacak uygulama son derece uzman bir ekip tarafından yapılmalı ve özel membran tip montaj sistemi kullanılmalıdır.




Membran tip çatıların en önemli özellikleri eğimlerinin az olması ve tam sızdırmazlık sağlanması için çatı yüzeyinin tamamen sıvı geçisine karşı izole edilmiş olmasıdır.


Membran Tip Çatılarda Ejobar Uygulaması


Solar kurulum olabilecek bir çatı için membran seçerken göz önünde bulundurulması gereken birkaç şey vardır. Bunlar; kurulum kolaylığı, uzun süreli çatı performansı sağlama, güneş dizi verimliliği, uzun süreli membran yansıması gibi konulardır.

Uzun Süreli Membran Yansıması


Bir çatı zarının yansıtıcılığı, Soğuk Çatı Derecelendirme Konseyi (CRRC) veya Enerji ve Çevre Koruma Ajansı tarafından yönetilen Energy Star derecelendirme programı gibi kurumların sertifikaları ile sağlanır. CRRC, aranabilir radyasyon verilerini çevrimiçi olarak yayınlar. Yansıtma (Toplam Güneş Yansıtma veya TSR), bir yüzeyin yansıttığı ve 0 ile 1 arasındaki bir ölçekte ölçülen güneş ışığı kesimidir. Örneğin; güneş ışığının % 55'ini yansıtan bir yüzey toplam güneş ışığının da % 55'ini yansıtır. Ancak, zarın tamamen açığa çıktığı yerlerde yağmur, zarın beyaz ve yansıtıcı kalmasını sağlar. Açıkçası, yansıtıcılıklarına, bakım kolaylıklarına ve uzun ömürlü olmalarına bağlı olarak, beyaz membranlar bu uygulamalar için en iyi seçimdir.


Güneş panelleri kuruluysa, membran üreticilerinin tipik olarak kendi gereksinimleri vardır. Membranın zarar görme riskini en aza indirmek için panellerin altına yerleştirilmiş olan polistiren yalıtım pedleri de endişelenmeye neden olmaktadır. Çatılar, genel tasarım stratejisine uyma yeteneklerine göre sınıflandırılırlar. Rüzgara karşı tam olarak sabitlenmemişse raflar yerinden çıkabilir. Çatılar, artan yükleri barındırabilmelidirler. Korumalı membran çatılar veya yüksek basınç dayanımına sahip geleneksel çatı membran düzenekleri ve drenaj için pozitif bir eğim ile tasarlanmış çatılardır.

Tek Katlı Membran Çatılara Güneş Enerjisi Kurulumu


Tek katlı membranlara güneş enerji sistemi kurulumu yaparken daima daha kalın membranlar kullanılmalıdır.

Hafif ahşap teraslı çatılara veya betonarme beton blok ve prekast panel olarak monte etmekten kaçınılmalıdır. Temel seçeneklerden bir diğeri de delici, mekanik olarak tutturulmuş, balastlanmış veya lamine edilmiş bir sistemin kurulup kurulmayacağıdır. Düşük eğimli çatılar için, panellerin bina yapısına bağlandığı nüfuz edici bir sistemin kullanılması önerilir.Bu yaklaşım, çatı sisteminin ayrılmaz bir parçası olarak bordürler, traversler veya direkler monte edilerek yerleştirilebilir. Balastlı sistemler ayrıca kurulumları daha ucuz olduğu için popülerdir. Kurulum sırasındaki bina riskini en aza indirir ve tedarikçinin yatırım getirisini arttırır. Kaldırımlar, traversler veya direkler kullanılıyorsa, sismik ve rüzgâr dahil canlı yüklere dayanacak şekilde tasarlanmalı ve yapı çerçevesine takılmalıdır. Kar ve rüzgar gibi çevresel problemlerin tanınmaması sistemin arızalanmasına veya çökmesine neden olabilir. Delici ve mekanik olarak tutturulmuş sistemler, balastlı sisteme kıyasla yüksek derecede öngörülebilirlikle tasarlanabilir.


Bu seçenekler hemen hemen her bina ve çatı sistemini barındıracak şekilde tasarlanabilir, ancak maliyet ve kurulum kolaylığı nedeniyle çoğu güneş paneli sistemi balastlı bir tasarıma sahiptir. Balastlı bir sistemin bir örneği güneş panellerini, genellikle alüminyumdan yapılmış ve yerlerinde tutmak için ağırlıklandırılmış bir raf sistemine yerleştirir. Balastlı bir güneş paneli sistemi yeni konstrüksiyona kurulursa, çoğu membran üreticisi daha kalın bir membran (tek kat halinde en az 60 mm gibi) ve doğrudan membranın altına monte edilmiş yüksek yoğunluklu bir örtücü kullanılmasını gerektirir. Bu yaklaşım daha fazla dayanıklılık sağlar ve herhangi bir kazayla hasarlanma riskini azaltır.


Balastlı bir güneş sistemi, metrekare başına yaklaşık 5 pound ağırlığında olup, dış sıradaki ve panellerin sonunda, rüzgara karşı ilave bir önlem olarak artmaktadır. Bu ağırlık yeni konstrüksiyona kolayca yerleştirilebilse de, mevcut çatılar çoğu zaman ek yükleri barındıracak yedek kapasiteye sahip değildir. Korunan bir membran çatı veya balastlı çatı sisteminin geleneksel bir çatıya değiştirilmesi veya mevcut çatı membranından daha hafif olan tek katlı bir membran kullanılması, genellikle güneş paneli kurulumu için gereken yeterli yedek kapasiteyi sağlayacaktır. Çatı sistemini veya membranı sadece güneş enerjisi tesisatını yerleştirmek için değiştirmek her zaman en iyi seçenek olmayabilir. Birikmiş çatı sisteminden yüzey kaplamanın kaldırılması ve tek katlı bir zarla kapatılması, delikler varsa ve suyun kaynak noktasının ötesine yayılması ve sıkışması durumunda sızıntı bulma zorluğu da dahil olmak üzere riskleri olabilir. Ekonomi, daha az alana daha fazla panel monte etmenin daha ucuz olduğunu söylese de, bu iyi bir çatı veya güneş tasarımıyla uyumlu değildir.



816 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page